![](/media/lib/236/n-maka-z-kawy-f11456e7b321f0dd9bd2540f2003b81c.jpg)
Mąka z kawy - (jeszcze) zdrowszy sposób na kawę
8 stycznia 2016, 13:30Mąka z palonych krócej i w niższej temperaturze, a następnie zmielonych w obecności ciekłego azotu ziaren kawy zawiera więcej kwasu chlorogenowego, przeciwutleniacza, któremu przypisuje się prozdrowotne właściwości kawy.
![](/media/lib/236/n-otzi-126b656e098e5a381dd0514ed979da68.jpg)
Ötzi, alpejski człowiek lodu, był zarażony Helicobacter pylori
8 stycznia 2016, 11:47Paleopatolog Albert Zink i mikrobiolog Frank Maixner z Akademii Europejskiej w Bolzano (EURAC) znaleźli w zawartości żołądka Ötzi, alpejskiego człowieka lodu, dowody na obecność bakterii Helicobacter pylori.
![](/media/lib/235/n-horror-b02c8011a3d04d4d29d43d99d19c0c84.jpg)
Horrory naprawdę mrożą krew w żyłach
30 grudnia 2015, 12:46Horrory naprawdę mrożą krew w żyłach i mogą być niebezpieczne dla zdrowia - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Lejdzie.
![](/media/lib/235/n-koziorozec-pirenejski-d62c07aae5a629668bbd4b089aba2669.jpg)
Pomoc z nieba
28 grudnia 2015, 11:48Populacji koziorożców pirenejskich (Capra pyrenaica) zagraża śmiertelna choroba. Naukowcy starają się pomóc, uciekając się do dronów i kamer termowizyjnych.
![](/media/lib/149/n-krokodyl-rozancowy-d820bd819f6311be2e072c027686cea8.jpg)
Gdy rośnie temperatura wody, krokodyle krócej nurkują
17 grudnia 2015, 09:34Przy wzrastającej temperaturze wody krokodyle różańcowe (Crocodylus porosus) krócej nurkują, w pewnych sytuacjach ryzykując w ten sposób życie.
![](/media/lib/136/n-bialucha-3bdf86d38b460a840f9cbb81a38d0bd4.jpg)
Postać puszczanych przez białuchy baniek zależy od nastroju
10 grudnia 2015, 07:20Kształt/postać baniek puszczanych pod wodą przez białuchy arktyczne (Delphinapterus leucas) zależy od ich nastroju.
![](/media/lib/234/n-frb-4adceab1c43264a0ab8a1d6b06fb352d.jpg)
Szybkie błyski radiowe zdradzają swoje tajemnice
4 grudnia 2015, 16:51Szybkie błyski radiowe (FRB - Fast Radio Bursts) odkryto przed niemal dziesięciu laty i od tamtej pory stanowiły one zagadkę dla astronomów. Naukowcy nie wiedzieli, co jest źródłem tych sygnałów. Jednak dzięki pracy zespołu astronomów, w tym Jeffreya Petersona i Hsiu-Hsien Lina z Carnegie Mellon University jesteśmy bliżej rozwiązania zagadki FRB.
![](/media/lib/118/n-pomidory-81c1cb785930120db2b16eb10df44d88.jpg)
Czego unikać, by nie zniszczyć woni świeżych pomidorów?
2 grudnia 2015, 11:29W ostatnich 50 latach aromat świeżych pomidorów stał się słabszy. Autorzy najnowszego raportu z pisma HortScience ustalili, że mają na to wpływ nie tylko czas zbiorów, wykorzystanie regulatorów wzrostu czy temperatura/atmosfera przechowywania, ale i powszechne praktyki kuchenne, takie jak blanszowanie.
![](/media/lib/225/n-nurek-d171acd33da5cfff8efa784723b04421.jpg)
MRI ujawniło, co się dzieje z sercem nurków na bezdechu
1 grudnia 2015, 12:29U sportowców, którzy uprawiają nurkowanie na wstrzymanym oddechu (ang. free diving), zachodzą poważne zmiany sercowo-naczyniowe.
![](/media/lib/233/n-drapanie-d388686c5593169335151dfe2e35d0d8.jpg)
Liwidacja świądu za pomocą przezczaszkowej stymulacji prądem stałym
1 grudnia 2015, 07:28Drapanie usuwa na chwilę świąd, ale w nadmiarze powoduje uszkodzenia skóry, które sprzyjają dalszemu podrażnieniu i drapaniu. By zlikwidować błędne koło przewlekłego świądu, prof. Ryusuke Kakigi z japońskiego Narodowego Instytutu Nauk Fizjologicznych postanowił potraktować go jak ból